Oranje Boven

ricardo kleinbooy en zijn jongste dochter terryOranjefans ben ik niet veel tegengekomen in de townships. Supporters van Brazilië wel. Zeker nu Bafana Bafana is uitgeschakeld, is de vijfvoudig wereldkampioen de grote favoriet bij de bevolking, naast Ghana, het enige Afrikaanse land dat nog in het toernooi zit.
De meeste mensen hier denken dat Brazilië morgen van Nederland gaat winnen. Ricardo uit de township Heideveld hoopt dat Oranje wint, want hij is al jaren een fan van het Nederlands elftal.

Vroeger, toen hij nog jonger was, had hij zijn hele kamer volhangen met foto’s van spelers van Oranje. Marco van Basten, Frank Rijkaard, Dennis Bergkamp, Frank en Ronald de Boer. Nee, die heeft hij inmiddels weggehaald, lacht Ricardo. “Als je vader van drie kinderen bent ga je geen foto’s van volwassen kerels meer aan de muur hangen.” Maar een fan van het Nederlands elftal is hij altijd gebleven. “Kijk maar naar de oranje kussens op de bank en de gordijnen. Die hebben we al sinds het begin van het WK.”

Zelf voetbalt hij als centrale verdediger bij Santos, een club die is gevestigd in Heideveld. Niet het grote Santos FC dat nu in de hoogste divisie uitkomt, maar bij Santos AFC, dat in de lagere LFA-league speelt.

Op straat spelen drie jongetjes met een zelfgemaakt karretje. Even verderop sleutelt de buurman aan zijn auto. “Dit is een rustig deel van Heideveld,” zegt Ricardo. “Dat is goed, want er wonen hier veel kinderen.” Ricardo woont zijn hele leven in Heideveld, een van de vele townships van Kaapstad. Die ontstonden tijdens de apartheid in de jaren vijftig toen het voor zwarten en kleurlingen niet meer was toegestaan om te midden van de blanken te wonen. “Mijn opa heeft het nog meegemaakt hoe hij gedwongen uit de stad moest verhuizen.”

Heideveld was een paar jaar geleden bekend vanwege de hoge criminaliteit. “Vroeger was dit een ruige buurt, maar de laatste jaren is het hier beter geworden,”zegt Ricardo. Om de criminaliteit terug te dringen, hebben buurtbewoners de handen ineen geslagen. De straten werden opgeruimd en voor de kinderen werden er speciale opvangprogramma’s opgezet. Vier jaar geleden verhuisde Ricardo met zijn gezin naar een van de betere delen van Heideveld. Hij zou nooit helemaal uit de buurt weg willen. Zijn moeder woont om de hoek, net als zijn twee broers en zijn oma. Zijn zus, die is getrouwd met een blanke Zuid-Afrikaan is de enige van de familie die niet in Heideveld woont. “Ze wonen in Johannesburg. Maar als ze hier met vakantie zijn, willen ze hier altijd blijven logeren. Mijn zwager is gek op Heideveld. Die loopt de hele dag met een camera rond en een hele stoet kinderen achter zich aan.”

Doordeweeks werkt Ricardo als onderhoudsmonteur bij de gemeente, maar daarnaast staat hij al 26 jaar elk weekend op het voetbalveld. Hij speelt sinds zijn zevende bij de club uit Heideveld. Zijn opa en jongere broer speelden er ook. “Ik kom uit een echte voetbalfamilie,” zegt Ricardo. Voetbal is een belangrijke manier om te overleven in de townships. “Dankzij het voetbal rook ik niet en gebruik ik geen drugs.” Samen met zijn vrouw is hij nu bezig een trapveldje voor de kinderen in de buurt te organiseren om ze van de criminaliteit weg te houden. Het project verloopt helaas moeizaam, want er is weinig geld en een aanvraag bij de gemeente werd onlangs afgewezen.

Gelukkig is er deze maand het WK. Als hij niet hoeft te werken, probeert elke wedstrijd te zien. Vooral de wedstrijden van Oranje wil hij niet missen. “Nederland speelt nog niet op zijn niveau. Maar je ziet dat ze iedere wedstrijd beter worden. Toen Arjen Robben tegen Kameroen inviel, zag je meteen dat het team beter ging spelen.” Nederland speelt dit WK behoudender dan anders, zegt hij. “Vroeger probeerden jullie eerst te scoren en daarna gingen jullie pas verdedigen. Nu willen jullie geen fouten maken.”

Nigel de Jong en Dirk Kuyt, de harde werkers van Oranje zijn voetballers naar zijn hart. “Op dit WK zie je dat de meeste spelers minder goed presteren dan bij hun eigen club. Ze zijn moe of bang om geblesseerd te raken. Ik snap dat wel, want bij hun club moeten ze hun geld verdienen. Maar Kuyt geeft altijd honderd procent. Voor zijn club en voor het nationaal team. Daar heb ik veel respect voor.”

Of Oranje wereldkampioen gaat worden, durft hij niet te voorspellen. “Dit is een vreemd toernooi. Frankrijk en Italië zijn al uitgeschakeld.” Maar natuurlijk hoopt hij dat zijn favoriete team de wereldbeker wint. “Jullie supporters kunnen geweldig feestvieren. “Voor en na de wedstrijd tegen Kameroen was heel de stad oranje gekleurd. Dat is goed voor de sfeer van het WK.”
Toch was niet iedereen zo blij met de Oranje supporters, lacht Ricardo. “Na de wedstrijd heeft een van hen de verloofde van de populaire DJ Phat in haar billen geknepen. Die heeft daar in zijn ochtendshow op de radio de hele uitzending over zitten mopperen.”

(Deze aflevering verscheen eerder in een iets gewijzigde vorm in het Algemeen Dagblad van maandag 28 juni)

Dit bericht is geplaatst in Oranje, WK 2010, township stories en tagged als , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink . Plaats een reactie of laat een trackback achter: Trackback URL.

4 Reacties

 1. Fer.H. R
  Posted 1 July 2010 at 11:31 | Permalink

  Terug uit de Costa Brava en Barcelona las ik deze mail.
  Ik geef Nederland niet veel kans om te winnen van Brazilie. Dat zou een wonder zijn.
  Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit!

 2. jim
  Posted 1 July 2010 at 12:44 | Permalink

  Ik dacht al.dit stuk komt me bekend voor…was me niet eens opgevallen dat jij dat stuk in het AD geschreven had.

 3. joyce
  Posted 2 July 2010 at 07:42 | Permalink

  Ik blijf positief Nederland gaat winnen vandaag . Nigel de Jong, Dirk Kuyt maar ook Elia zijn mijn favorieten, leuk verhaal.

 4. billy
  Posted 2 July 2010 at 11:27 | Permalink

  Heel de straat komt vandaag bij ons kijken. Ik schat zo’n 40% voor Nederland.
  Maar je weet het niet.

Plaats een reactie

Je email adres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>