Hollandse regen

Filemon uit ZimbabweHet regent in Kaapstad. Met bakken valt het water uit de hemel. Vandaag is een belangrijke dag voor het Nederlands elftal. Vanmiddag speelt Oranje zijn eerste wedstrijd twaalfhonderd kilometer verderop in Johannesburg. Daar is het volgens het weerbericht vanochtend op de televisie wel mooi weer.
In de binnenstad van Kaapstad zijn om tien uur ’s ochtends nog weinig Oranjesupporters te zien. De afgelopen dagen bleek dat Oranje nog niet erg populair is in Kaapstad.
Op de vraag wie er dit WK wereldkampioen wordt, antwoorden de meeste mensen Bafana Bafana. Brazilië is hier veruit favoriet voor de titel. Overal in de winkels zijn shirts, sjaals en vlaggen te koop van de vijfvoudig wereldkampioen. Ook het team van Portugal is hier geliefd. Veel auto’s op straat rijden rond met de Portugese vlag. In Kaapstad wonen veel immigranten uit Mozambique. Dat zijn veelal afstammelingen van Portugezen. Die zijn hier komen wonen nadat het land zich in 1975 had losgemaakt van Portugal.

Voor de ingang van Woolworths staat Dex met zijn taxi. Zo noemen ze hier de witte busjes die tussen de stad en de suburbs pendelen. Dex heeft een sjaal met Holland erop. Die sjaal draagt hij al vanaf het begin van het WK, zegt hij. Om zijn voorliefde voor het Nederlands elftal te etaleren brult hij de namen van twee van de Grote Vier: “Van Persie!!! Robben!!!”

Bij de poort van het FIFA Fan Fest op de Parade wachten de leerlingen van de African Brothers Football Academy onder een afdakje van een fastfood-restaurant tot de toegangshekken bij de poort opengaan. Voor hen is het ook een belangrijke dag: zij doen vandaag mee aan het straatvoetbaltoernooi op het grote plein midden in Kaapstad. Wekenlang hebben de jongens hier naar uit gezien. Helaas heeft ABFA-oprichter Craig Hepburn net via zijn mobiele telefoon vernomen dat het toernooi door de zware regen is verplaatst naar donderdag. Het was de bedoeling dat de jongens daarna gezamenlijk de wedstrijd Nederland-Denemarken  op het grote scherm zouden bekijken. Daarvoor hadden ze een kaartje gekregen voor de overdekte zittribune op het plein. Maar dat gaat nu niet door. Hevige slagregens teisteren het desolate plein. “Geeft niks ” zegt Craig monter, “dan gaan we nu gewoon met z’n allen terug naar de club om het nieuwe clubgebouw te schilderen.” Van een bouwmarkt hebben ze daarvoor de materialen gekregen. De naam daarvan prijkt op de gloednieuwe shirts van de spelers. Als het weer meezit, kunnen ze die nu donderdag showen.

Gisteren regende het ook al zo erg en toen waren er ook niet veel mensen, vertellen de meisjes achter de persbalie. Als het zo hard regent als vandaag blijven de mensen liever thuis. Het is te hopen dat de weersvoorspellingen snel beter worden, maar voor de komende dagen worden er in Kaapstad lage temperaturen en heel veel regenbuien verwacht. De winters in Zuid-Afrika zijn verraderlijk. Perioden met aangenaam weer van boven de 25 graden worden afgewisseld met gure dagen zoals vandaag. Dan lijkt het net wel Nederland.

Aan de rand van het plein duwen kooplieden tegen de overkappingen van hun kramen het overtollige water weg. Een golf water plenst voor mijn voeten neer.
Voorafgaande aan het toernooi was er in Kaapstad veel ophef over de stalletjes die hun plek op de Parade hebben moeten afstaan aan het FIFA Fan Fest. Ook zouden de kramen niet in de directe omgeving van de stadions en bij de Fan Parks mogen staan. Daar mogen alleen de officiële sponsors zoals Coca Cola hun producten verkopen. Media in binnen- en buitenland spraken er schande van dat de arme kooplui van hun plek werden verdreven.
Een onthulling van de zeer lijvige tender, waarin de afspraken tussen FIFA en het organiserend comité LOC waren vastgelegd, maakte het imago van de FIFA er niet beter op. Zo is de exploitatie van de naam FIFA, WK 2010, Zuid-Afrika 2010 (en nog een hele waslijst andere combinaties) tijdens dit WK het alleenrecht van de FIFA en haar officiële sponsors. Alsof je de naam van een land en een jaartal voor eigen gebruik kunt vastleggen.
De wekelijkse opiniekrant Mail & Guardian probeerde negen maanden lang inzicht te krijgen in de toezeggingen die het LOC voor dit toernooi aan de FIFA heeft gedaan. Vooralsnog weigerde het LOC dat te geven, maar in het hoofdredactioneel van deze week schrijft Mail & Guardian dat de rechter heeft bepaald dat het LOC binnen een maand openheid van zaken moet geven.

Wat daarvan de uitkomst is moet de toekomst leren. Maar in de praktijk blijken de strenge FIFA-voorschriften minder strikt te gelden dan op papier. De kramen die twee weken geleden nog midden op het plein stonden, zijn nu verplaatst naar de zijkanten. Bij de ingang van het FIFA Fan Fest staan ze zelfs nog op het plein, maar dan wel buiten de hekken. En in een straatje aan de zijkant van het plein hebben een aantal kramen zelfs een plek binnen de hekken weten te bemachtigen. Als je niet de hoofdingang uitgaat, maar een zijingang van het perscentrum neemt, loop je er zo tegenaan.

Filemon moet even zoeken naar een Nederlandse vlag. Maar na het omkeren van een paar grijze vuilniszakken weet hij er toch een paar te vinden. De zaken lopen redelijk, zegt Filemon. Maar het slechte weer helpt natuurlijk niet echt mee. De supporters die het meeste kopen zijn die van Bafana Bafana. Brazilianen en Fransen kopen ook wel goed. Veel Nederlanders heeft hij nog niet aan zijn kraam gehad. Maar wie weet, het WK is nog maar pas begonnen.

Als de regen met bakken uit de hemel blijft vallen, besluit ik uit te wijken naar Tommy’s Bar in een zijstraat van Long Street. Binnen is iedereen in het oranje gekleed en wordt er veel bier gedronken. Als Dirk Kuyt de verlossende 2-0 voor Nederland maakt, zingt iedereen dat Oranje wereldkampioen wordt. Buiten breekt heel voorzichtig de zon door.

Dit bericht is geplaatst in Oranje, WK 2010 en tagged als , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink . Plaats een reactie of laat een trackback achter: Trackback URL.

5 Reacties

 1. joyce
  Posted 14 June 2010 at 22:24 | Permalink

  Jammer dat het zo regent daar. Hoop dat ze veel verkopen met hun kraam. Hoe liggen de prijzen daar? We hebben vanmiddag voetbal gekeken. Gelukkig heeft Nederland gewonnen. Eerste helft prut; tweede helft beter. Word je daar niet gek van die toeters?

 2. Posted 14 June 2010 at 23:16 | Permalink

  Een goede sfeer tekening naar mijn mening. Ik volgde ook de wedstrijden Nederland – Denemarken
  en Italie – Paraguay in de regen. Maar dan op de TV.

 3. Sander van Rooijen
  Posted 15 June 2010 at 08:19 | Permalink

  Ik heb niet lang geleden het programma Reporter gezien (KRO) over Sepp Blatter en de FIFA. Wat een corrupte bende. De FIFA heeft alle macht en bepalen een maand lang veel regels in het land. Vooral commercieel gezien. Nederland en Belgie krijgen nooit het WK 2018 als ze niet de macht overdragen aan het imperium FIFA, aldus een aantal onderzoeksjournalisten.

 4. Ikaros
  Posted 15 June 2010 at 13:45 | Permalink

  Als die Fifa eens slim werd dan omarmde ze die lokale mensen eens en zouden ze een mooi dorp organiseren waar juist de lokale bevolking ook meedeelt in deze feestvreugde !!! Maar ben bang dat dat zo snel nog niet gebeurd….

 5. Frieda
  Posted 15 June 2010 at 21:38 | Permalink

  Heb zojuist al je blogs in één adem uitgelezen. Met elk stuk open je een nieuw stukje van een voor mij onbekende wereld. Je schrijft zonder enige franje en juist daardoor word ik als lezer rechtstreeks naar mijn gevoel geleid. Vanaf nu ben ik een trouwe volger.
  Veel succes met dit prachtproject!

Plaats een reactie

Je email adres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>